FAQ items aan het laden...

DE HEILIGE GEEST NEEMT HET INITIATIEF.

(Vriendschap met de Heilige Geest deel 4)

Vriendschap ontwikkelen met de Heilige Geest en daarin keuzes maken vanuit je hart, dat is wat jou leidt in wat de Bijbel ‘heiliging’ noemt. Het is een verandering van binnenuit (niet opgelegd) met als doel een relatie te onderhouden. Een relatie waarbij de Heilige Geest zich thuis voelt.

Een heilig leven leiden kun je niet uit jezelf, niet vanuit jouw goede bedoelingen en wilskracht. We zijn immers gemaakt met emoties en een verlangen naar liefde, vreugde, schoonheid en avontuur. Niet als robots die geprogrammeerd moeten worden. Maar tegelijk gebeurt er ook niets als je geen ‘ja’ zegt tegen de Heilige Geest. Het is jouw vrije keuze waar jij jezelf aan overgeeft.

We hebben de Heilige Geest dus nodig. Gelukkig is hulp bieden Gods karakter. We zien dit bijvoorbeeld bij God de Vader. Hij koos ervoor Zijn Zoon te zenden (Johannes 3:16) en Jezus gaf zichzelf voor ons terwijl wij nog zondaren waren (Romeinen 5:8). Terwijl wij met heel andere zaken bezig waren was Hij dus al op zoek naar een relatie met ons. Zodra wij Zijn uitnodiging voor vriendschap accepteren kan de relatie groeien.

Gisteren leerde ik die les nog maar eens een keer. Ik had wat onenigheid met mijn zoon. Hij luisterde niet goed en ik pakte de situatie zelf ook niet helemaal goed aan. We waren allebei boos en dat nèt voordat hij moest gaan slapen. Zo wilde ik de dag niet afsluiten met hem, maar tegelijk vond ik dat hij wel iets goed te maken had. In plaats van het in orde te maken ging hij naar zijn bed.
Ik begon me af te vragen hoe ik hier nu mee om moest gaan en ik moest denken aan God de Vader. Hij nam het initiatief toen Hij Zijn Zoon naar de aarde stuurde. Daarom besloot ik naar mijn zoon te gaan en te vertellen wat er gebeurd was en hoe ik me voelde. Ik had verdriet voor mijzelf, maar ook voor hem. Hij doet zo zijn best om goed te luisteren en soms lukt het gewoon even niet. Doordat ik deze stap maakte was het voor hem makkelijker om zijn gevoel te delen en de boosheid op te ruimen.

Zoals mijn zoon het te moeilijk vond om het weer in orde te maken, zo kun jij niet uit jezelf heilig leven, maar tegelijk gaat het ook niet vanzelf. God heeft het initiatief genomen en daarop kunnen wij reageren. Het was de Heilige Geest die mij duidelijk maakte om initiatief te nemen, maar het was aan mij om naar mijn zoon toe te gaan. Welke keuze maak jij?

Heilige Geest, ik zeg JA tegen vriendschap met U. In elke situatie wil ik Uw wijsheid. Help mij Uw stem te verstaan en Uw weg te volgen. Leid mij in een leven van liefde, troost, kracht, vergeving, overwinning en bestemming. Amen.

Meer blogs uit deze serie.

2017-11-24T14:19:54+01:00Door |

Geef een reactie

Deel dit via social media! Bedankt!

Ga naar de bovenkant