Reageren met een omgekeerde geest

Als mijn kinderen iets deden wat echt niet kon sprak ik geregeld de woorden: “Doe eens normaal!” Maar wat is dan normaal? Hoe kunnen zij weten wat ik van ze verwacht als ze geen beeld hebben bij “normaal” gedrag? Ik zal mijn kinderen moeten zeggen wat ik verwacht van ze. Als ze gillen zal ik ze moeten vertellen dat ik wil dat ze stiller zijn. Als ze te wild spelen zal ik ze moeten vertellen dat ik wil dat ze rustiger spelen.

Als ik wil dat iets verandert zal ik duidelijk moeten maken wat het tegenovergestelde is. Het heeft immers geen zin om mijn kinderen te overschreeuwen als ik wil dat ze rustig zijn. Je weet pas wat krom is als je er iets rechts tegenaan houdt.

Denk maar eens aan een auto die stationair draait. Pas als hij uitgaat hoor je hoe vervelend het geluid was. Pas als de stilte de herrie verdrijft weet je wat het met je deed.

Het klinkt logisch. Je weet pas wat iets is als je het tegenovergestelde kent. Pas dan is er een verandering mogelijk. Reageren met een omgekeerde geest brengt mensen tot inkeer.

Jezus is hierin ons grote voorbeeld. Hij die aan tafel ging met een tollenaar. Hij die een vreemdganger en een moordenaar zag als Zijn vrienden. Hij die alles gaf voor ons terwijl we nog zondaren waren. Hij liet de vreemdganger zien wat vergeving is. Hij liet de moordenaar zien wat leven is. Hij liet aan ons allemaal zien wat ware liefde is.

Het heeft geen zin om een zondaar te oordelen. Het heeft geen zin om hem te wijzen op alles wat hij in jouw ogen fout heeft gedaan. Alleen door hem met de omgekeerde geest te benaderen zal de Heilige Geest hem kunnen overtuigen. Hoe moet de zondaar ooit de weg vinden naar Jezus als wij geen goede vertegenwoordigers zijn van Zijn liefde?

Alleen door stilte te brengen in een leven vol onrust kan er verandering plaatsvinden.