Oplossing? Ga naast de ander staan!

Ieder verhaal heeft twee kanten! Ik kwam het bijgaande plaatje deze week tegen. Het geeft zo duidelijk weer wat er vaak mis gaat in relaties. Relaties in gezinnen, relaties op het werk, relaties in de kerk. Er is sprake van, wat de wereld noemt, een gebrek aan inlevingsvermogen.

Je hebt je eigen gezichtspunt en dat lijkt 100% te kloppen. Pas als je bereid bent om naast de ander te gaan staan, zul je ook het gezichtspunt van de ander begrijpen. Dan zul je zien dat de 6 ook een 9 kan zijn. En in plaats van verwijdering zal er verrijking plaatsvinden omdat je beide daarna meer weet.

Het is, denk ik, precies dit wat Paulus bedoelt als hij de onderstaande verzen schrijft; “Heb elkaar lief met de innige liefde van broeders en zusters en acht de ander hoger dan uzelf. Laat uw enthousiasme niet bekoelen, maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. Romeinen 12:10-11”

Er is innige liefde nodig om naar de andere kant te lopen. Je moet leven vanuit het uitgangspunt dat de ander hoger is dan jezelf. Die liefde en het respect voor elkaar geeft je het vermogen om naast de ander te gaan staan en mee te kijken naar zijn kijk op de zaak.

Elkaar innig liefhebben is niet moeilijk, maar wel een heel bewuste keuze. Zoals liefde altijd een hele bewuste keuze is. Elkaar innig liefhebben geeft zoveel vreugde, passie en levenslust. In de bovenstaande Bijbeltekst wordt het vergeleken met de innige liefde in een gezin. Helaas is in heel veel gezinnen en gemeenten deze innige liefde niet aanwezig en hebben we daar dus geen voorbeelden in.

Het heeft alles te maken met een cultuur van eer. Besef je dat je te maken hebt met een uiterst kostbaar kind van de vader. En heb je die Vader lief, dan zul je ook zijn kinderen lief hebben. Als mijn jongens weleens een conflict hebben zeg ik het ook; ‘boys, jullie zijn allebei mijn geliefde jongens, ik kan het gewoon niet accepteren dat jullie elkaar niet lief hebben. Het doet me zo’n verdriet.’

Wat ik heftig vindt is dat Paulus erachter aanschrijft; “laat uw enthousiasme niet bekoelen, maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer.” Alsof hij wil zeggen; ik weet dat het vaak mis gaat met die innige liefde, dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen bereid zijn zich in te leven in elkaar. En ik weet dat dit dan ook vaak de vreugde, de passie en enthousiasme rooft. Laat dat niet gebeuren! Leef en beweeg daarom vanuit de Geest, doe alles wat je doet voor de Heer.

Wat kunnen mensen elkaar ontzettend pijn doen. Wat kunnen broers en zussen elkaar ontzetten afhouden van hun bestemming. Doordat ze ruimte geven aan wantrouwen, afwijzing, trots, hoogmoed, boosheid en jaloezie. Niet bereid zijn om naast die ander te gaan staan om te ontdekken dat de 6 ook een 9 kan zijn.

Vader, help mij om mijn lieve broers en zussen te eren. Om geduld en liefde in te zetten om met hun mee te kijken naar hun gezichtspunt. Waar ik dat niet heb gedaan daar vraag ik uw genade en uw inzicht. Ik wil innig liefhebben, met alles wat ik ben en heb. Ik wil U innig liefhebben en ik wil Uw zonen en dochters innig liefhebben.
Lieve Heer Jezus, dank u wel dat u een voorbeeld voor mij bent in nederigheid en overgaven. Dat u zelfs naast de mensen ging staan die u sloegen aan het kruis en vanuit hun gezichtspunt de woorden kon zeggen “vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen”
Heilige Geest ik wil leven vanuit dit gezichtspunt. Vul mij met uw overvloedige genade en liefde zodat dit bron van leven uit mij stroomt en leven brengt.

In Jezus Naam

Amen

Luister ook eens dit prachtige lied wat hier over gaat: