Op zoek naar antwoorden…?

Krijg je ook zo weinig concrete antwoorden op de vragen die je stelt aan God? Ik heb daar erg mee geworsteld. Maar als je een beetje thuis bent in het Woord zou het je eigenlijk niet moeten verbazen!

Kijk maar naar Jezus. Jezus openbaart ons de Vader. Er is een ding opmerkelijk aan de communicatie van Jezus. Hij geeft vrijwel nooit rechtstreeks antwoord op vragen die mensen Hem stelde.

Jezus brengt je graag in een zoektocht. Een zoektocht die je meestal terugbrengt naar jezelf. Je diepste motivaties en innerlijk. Gods vaderlijke belang is jouw persoonlijke identiteitsvorming, want Hij houdt van je en overziet als geen ander wat je vorming hier op aarde voor effect heeft in tijdloze dimensies na het afsterven van je lichaam.

Zijn verlangen is helemaal niet om jouw antwoorden te geven op al je vragen. Zeker niet als jij zelf denkt dat, dat het allerbelangrijkste is. Als Hij daaraan toe zou geven, zou Hij meegaan in een principe wat ons innerlijk niet mooier zou maken. Daarnaast zou het ook het mysterie van Zijn liefde kleiner maken. Hij wil relatie en in die relatie openbaart Hij zichzelf als het antwoord op al je vragen. Hij is het Antwoord. Hij is de Waarheid.

Het antwoord wat God op veel vragen geeft, staat gewoon in de Bijbel.
Het is een antwoord wat hoogmoed verbleekt en trots om zeep helpt.
Job uit de Bijbel krijgt zo’n ‘antwoord’, Job 38-40. Het is eigenlijk geen antwoord. De eigenlijke oorzaak vertelt God hem niet.
God openbaart zichzelf en wijst Job slechts op de verhouding God versus mens. Schepper versus schepping. God versus als-god-willen-zijn.

Dat God ons oneindig liefheeft, maakt Hem niet tot een tamme leeuw die pootjes geeft en spint als wij het willen.

God draait het graag om en ik ben dat ontzettend gaan waarderen.
Het relativeert mijn zijn. Wie ben jij eigenlijk?… is de droge wedervraag van God aan Job. Heftig… deze man raakte alles kwijt , zijn kinderen, zijn bezittingen. En God zegt alleen maar… Wie ben jij in verhouding tot Mij?
Is dat liefde? Het maakt Job uiteindelijk zo nederig dat hij toegeeft dat hij als schepsel weinig juiste gronden heeft om zijn Schepper te bekritiseren.
En daarmee maakte hij direct de weg vrij voor een goddelijk herstel van zijn bezit en familie.

God is geïnteresseerd in jou als persoon. Hij gaat je op veel vragen geen antwoord geven. Je mag erop vertrouwen dat Hij dat doet uit wijsheid. Je bent nu eenmaal zelf God niet. Veel van onze vragen roepen namelijk God ter verantwoording, alsof Hij ons ook maar enigszins gelijk is.

Overigens op bepaalde vragen geeft Hij wel altijd antwoord. Vraag Hem maar om wijsheid in plaats van kennis. Vraag Hem maar eens hoe Hij naar je kijkt, hoe Hij je toekomst ziet en hoe Zijn plannen voor jouw leven zijn.
Hij zal je vullen met woorden en gedachten van goedheid en bevestiging. Vraag Hem maar om je hart te vullen met vreugde en vrede.
Vraag Hem maar eens hoe Hij denkt over onrecht en pijn en Hij zal jou vullen met Zijn bewogenheid.

God is God en dat moet Hij vooral ook blijven!

Vader, help mij in mijn worsteling met zoveel vragen. Vragen die eigenlijk te groot zijn voor wie ik ben. Help mij vragen los te laten en naar U te kijken. Zodat ik veranderd wordt naar Uw beeld, van heerlijkheid tot heerlijkheid.
Ik besef dat ik de klei bent en U de pottenbakker.
Dat U vooral geïnteresseerd bent in mijn vorming, zodat ik word wie ik eigenlijk ben.