Gerechtigheid

Kijk naar Mijn handen, kijk naar die gaten!

Iets meer dan een week geleden zat ik met tranen in mijn ogen te luisteren naar mijn vrouw. Ze vertelde voor een groep mensen hoe Jezus haar jaren geleden mee terugnam, in de geest, naar een plaats en situatie in haar verleden waar angst en pijn haar hadden omringd. Hoe Hij haar liet zien dat ze intense haat en bitterheid had ontwikkeld vanuit een schreeuw om gerechtigheid en vergelding.

Ze vertelde hoe Jezus aan haar vroeg om te vergeven, los te laten. Zodat ze vrij zou zijn, losgelaten zou worden. “Kijk naar Mijn handen, kijk naar die gaten.” zei Jezus tegen haar. “Ik heb geleden ook voor diegene die jou pijn heeft gedaan. Kan jij ook jouw gerechtigheid vinden in Mijn lijden, Mijn kruis, Mijn bloed?”

Het kruis is een symbool van gerechtigheid. Gerechtigheid is een woord wat sommige mensen diep in hun ziel hebben verankerd. Een krachtig ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel. Een prachtig instrument, een duidelijke vonk van het beeld van God in je.

Maar wat kan het soms ook lastig zijn, een worsteling. Gerechtigheid is op deze aarde meestal ver te zoeken. Er is zoveel misbruik, onrecht, pijn en boosheid in levens. Wij komen het continu tegen. In ons eigen leven en in levens van mensen die ons pad kruisen.

Goede Vrijdag, de dag van het kruis. Een dag van vrijheid door gerechtigheid. Niet omdat alle onrecht, ellende en narigheid opeens de wereld uit is. Maar omdat een onschuldig Persoon bereid was gerechtigheid te volbrengen zodat jij en ik innerlijk volledig vrij kunnen zijn.

Vader, help me los te laten. Help me gerechtigheid te vinden in uw doorboorde handen. Help me om uw bloed te aanvaarden als een genoegdoening voor mijzelf en anderen. Vergeef mij mijn fouten, zoals ik anderen hun fouten vergeef. Zodat ik waarlijk vrij kan zijn, door U. Dank u voor uw offer, wat gerechtigheid bracht. Dank u voor Uw handen, de gaten in Uw handen. Ik wil er naar kijken, ik zal er naar kijken, telkens weer. Amen

#GoedeVrijdag #Jezus