​Help, ik ben het niet met je eens.

Soms vinden mensen het spannend als ze een andere mening hebben dan hun omgeving. Vaak komt dat omdat ze gezien hebben dat het hebben van een andere mening nare consequenties heeft. Zeker in groepen en gemeenschappen zoals kerken, verenigingen of politieke partijen.
 
Het probleem ontstaat vaak doordat het doel van veel leiders is dat ze willen dat hun ‘volgers’ het met hen eens zijn. Ze moeten bevestigd worden in hun gelijk en uitmuntende bijzonderheid. Hun door acceptatie gedreven identiteit hunkert als een soort ‘bevestigingsmagneet’ naar erkenning en goedkeuring. Alles wat dat niet bevordert, wordt ervaren als afwijzing. Daarom creëren ze, soms echt onbewust, trouwe blatende schapen. Een soort baby’s die de overtuigingen van de leider als een fopspeen ingeplugd krijgen om hun eigen mond ervan te weerhouden een mening te uiten.
 
Vrijheid is een van de mooiste dingen die er bestaan. Vrijheid om keuzes te maken, een mening te hebben en die te uiten, vrijheid om te ontdekken, te zoeken, te veranderen van mening. Vrijheid is nodig om je identiteit te vormen. Zonder echte vrijheid zal je gedrag en overtuigingen gaan kopiëren van een ander, zonder zelf een mening te vormen.
 
Veiligheid is ook nodig. Een cultuur van eer en liefde waarin de ruimte is om te leren van fouten. Waarin ‘falen’ zelfs wordt aangemoedigd omdat falen een aanjager is van groeien en leren. Veiligheid is ook niet het ontbreken van bedreigingen, maar het leren omgaan met bedreigingen. Een plek waar alle risico’s worden uitgesloten is een plek waar je ontwikkeling wordt geremd.
 
Zelfs God creëerde een tuin (Genesis 1-3) met daarin ‘de boom van het megarisico’. De boom van het mogelijk maken van een eigen keuze en mening. Ik vergelijk de opzet van het paradijs daarom ook weleens met een vader en moeder die een kinderkamer maken waarin ze niet alleen de stopcontacten niet beveiligen, maar er zelfs een paar losse stroomdraden uit de muur laten hangen.
 
Vrijheid en veiligheid zijn de ingrediënten voor een sterke en vitale groep. Krachtige zelfbewuste mensen die het niet eens hoeven te zijn, maar elkaar hoogachten en bereid zijn de ander te dienen in nederigheid en liefde. Die niet bang zijn hun mening te geven omdat ze weten dat die net zo waardevol is als die van ieder ander.
 
Ik voel het soms ook. Mensen om me heen, die zoiets hebben van… Help, ik ben het niet met je eens, wat nu? Ik denk dan wat is het probleem? Sinds wanneer is jouw missie om het met me eens te zijn? Vorm je eigen mening, laat mij delen in jouw inzichten en maak zo steeds meer eigenheid en kleur zichtbaar!
 
Een gezonde en krachtige gemeente, vereniging of welke groep ook, begint met het stimuleren van het vormen en uiten van een eigen mening door het individu. Krachtige mensen die met elkaar de hoogte en diepte en breedte en lengte van Gods liefde zichtbaar gaan maken. Juist, door verschillende inzichten en meningen te hebben en daarvan te genieten en te leren in plaats van onzeker te worden.
 
Eenheid is een boeket. Eenheid is niet we zijn allemaal een roze roosje en kijk eens wat een mooie bos dezelfde rozen. Dat is heus mooi maar ook een beetje saai en voorspelbaar. Nee, eenheid is meer vergelijkbaar met een boeket of een veld vol bloemen. We zijn allemaal bloemen, maar kijk eens wat een ongelofelijke mooie verschillende kleuren, maten en geuren. Een spetterend dynamisch eerbetoon aan God de maker en bedenker van bloemen!
 
It’s all about identity! Het gaat allemaal om identiteit.
I Am, Ik ben.
Jij bent, jij bestaat!
Jij bent en was en zal er zijn!
Wees jezelf!
Heb een mening!