Waarom God echt niet eerlijk is!

“Okay, dat is dus echt niet eerlijk”, constateerde een van de kinderen. Na een competitie van diverse spellen die met veel inspanning werd gespeeld, was er de prijsuitreiking. En hoewel de prijzentafel deed vermoeden dat de drie winnaars verschillende prijzen zouden krijgen, die naar ratio van hun inzet waren, bleek iedere deelnemer dezelfde prijs te krijgen. Ook degene die niets hadden gepresteerd.

Het was geen oude Sovjet gerelateerde les in communistisch of socialistisch gedachtengoed. Geen verkapte politieke promotie van hoe je een prikkelvrije nietszeggende zeer wel deugende samenleving creëert.

Het was de inleiding van een prachtig verhaal wat je vindt in Mattheus 20. Een heer met een wijngaard die arbeiders nodig heeft. Een paar keer die dag gaat hij arbeiders halen. Hoewel de een een uur en de ander een dag werkt, is de beloning is voor iedereen gelijk.

Een fantastisch uitdagende gelijkenis. Over Gods goedheid versus onze zelfgerichtheid. Onze diepe drive dat we vinden dat we beloond moeten worden naar gelang het succes van onze prestaties. Maar God kijkt zo anders. Jezus, Gods openbaring op aarde, gaf juist waarde, tijd en aandacht aan de verschoppelingen van de maatschappij. De oplichters als Zacheüs, uitgestotenen zoals melaatsen, bezeten, zieken, psychisch verwarden.

Even een klein, maar belangrijk, uitstapje tussendoor. Is het niet ongelofelijk verdrietig dat deze Heer van de wijngaard telkens weer naar de markt moest voor arbeiders. “Waarom staan jullie hier de hele dag werkloos?” Is de vraag van de Koning aan het eind van de dag? Waarom? Het is niet vanzelfsprekend. Ben je lui? Geen zin in werken? Ben jij ook geroepen dan? Jazeker, je opdracht is om uit te gaan in de wijngaard, om de Heer van de oogst, die jouw Heer is en je duur heeft gekocht en betaald, te helpen om de oogst binnen te halen (Mattheus 28:19,20).

Dat geschreven en overdacht hebbende terug naar de vraag die ook boven dit stukje schrijfsel staat. Wilde jij weten waarom God echt niet eerlijk is? Het antwoord is heel simpel; omdat Hij goed is. Matheus 20:15.

Heb jij er moeite mee dat een ander minder hoeft te doen, rijker is dan jij, een grote erfenis heeft gekregen, financieel wordt gezegend, een mooier huis heeft en jouw droomauto voor de verkeerde deur staat? Dan komt het omdat jij niet goed bent. Omdat je jaloers bent. Matheus 20:15

Tsja, het kwam bij mij ook wel even binnen. Zowel Gods goedheid en liefde, als mijn eigen narrow mind. En bij de kinderen ook trouwens. Hoewel die het na enig nadenken ook gewoon ‘hartstikke logisch’ en ‘eigenlijk veel eerlijker’ vonden.

Vader, ik vraag u op dit moment om een hele diepe openbaring van Uw Vaderhart. Uw oneindige liefde. Uw goedheid heeft zo’n andere definitie dan mijn begrip van goedheid. Ik wil mijn denken vernieuwen, door Uw Heilige Geest, en zijn zoals U was in deze wereld. In Jezus Naam.

Ps: Is er dan geen loon? Oh jawel, er is zelfs loon naar werken. (O.a. 2 Johannes 1:8, 1 Korintiërs 3:8, Marcus 10:28-30:) Maar dat loon en die kroon die door het vuur heen overblijft, zal je heel snel weer aan de voeten van Jezus terugwerpen. Want Vanaf het moment dat je echt beseft hoe goed God is, gaat het je niet meer om het loon, maar om de Beloner.