Hoe is het met je?

Iets waar ik van de week aan moest denken. En terwijl ik hier aan moest denken, werd ik een soort van boos. Boos op mezelf, op de mensen om mij heen. Eigenlijk werd ik boos op de wereld. Hetgeen dat ik wil delen gaat, misschien gek genoeg, over het paradepaardje van de duivel. Ik moest namelijk denken aan de vraag: Hoe gaat het met je?
Je vraagt je misschien af waarom die vraag het paradepaardje van die vieze etter is? Er wordt nergens in de wereld zoveel gelogen als bij het beantwoorden van die vraag.
Hoe is het? Ja goed man! En met jou?! Zonder ook maar een seconde stil te staan bij de vraag hebben we het antwoord al klaar liggen. We spiegelen iemand iets voor wat lijkt op de instagram-accounts van miljoenen mensen; alleen de mooie en fijne plaatjes posten we. Het lijkt soms wel of dat we, met het beantwoorden van die vraag, meer bezig zijn met de vele ‘likes’ die we kunnen scoren dan dat we bezig zijn om iets eerlijks en oprechts te posten.
Ik praat ook tegen mezelf! Ik geef vaak ook geen eerlijk antwoord. Het feit dat ik er nu over moet denken hoe het eigenlijk met mij is, zegt al genoeg.
En soms is het makkelijk. Soms wil je al de struggles en interne brandjes ook niet laten zien. Maar niemand zegt dat het moet! Ik geloof alleen dat het wel oplucht als je eens eerlijk kan zeggen hoe het gaat.

Ik wil nu niet zeggen dat je vanaf nu aan ieder antwoord moet gaan twijfelen. God is goed! Hij heeft een hoopvolle toekomst voor ons. God wil dat het goed gaat met ons. Prijs God als dat zo is. We vieren graag mee!

Maar als God wil dat het goed met ons gaat, kan het dus zijn dat er nog een weg te gaan is. Het kan zomaar zijn dat er dingen spelen in jouw leven die gewoon moeilijk zijn.
We hoeven dan geen mooi weer spelen. We hoeven geen rode neus op te zetten en maar als een clown door het leven te gaan.

Ik moest denken aan het verhaal in de tuin. Jezus is bezig aan zijn laatste uren voor Zijn dood. Jezus ervaart zoveel strijd, pijn en angst dat Hij de Vader vraagt of Hij mag stoppen. Gelukkig staat er niet in de Bijbel dat iemand kwam om te vragen of alles wel goed ging met Hem. Maar we hoeven niet te raden wat het antwoord geweest zou zijn. Het is eigenlijk te veel voor Hem. Maar Jezus is daar eerlijk over.

Misschien hebben wij te vaak het idee dat we ons groot moeten houden. Maar als ik zo vrij mag zijn; dat is ongelooflijke bullshit!
Weet je, ik heb nog nooit in de Bijbel gelezen dat we ons groot moeten houden als het even niet meer gaat. Wel weet ik dit: ‘In mijn zwakte, bent U sterk.’
Ook weet ik: ‘Komt allen die vermoeid en belast zijn. Ik zal u rust geven.’
De Bijbel gaat er al vanuit dat er momenten komen waarop we het even niet meer trekken. Waarom doen wij dat dan zo vaak niet? Ja, als het gaat om de ander wel. Want het is niet erg als de ander zijn zwakte toont. Maar zelf doe ik dat liever niet.
Gaat het even niet zo lekker?! Wees eerlijk! Je doet jezelf en de ander te kort als we over dit soort dingen niet eerlijk zijn. Misschien zeg je wel dat het een soort van halve waarheid is als je zegt dat het ‘wel aardig’ gaat. Halve waarheden bestaan niet!
We willen je helpen, we willen ervoor je zijn. Maar we kunnen je pas bijstaan als je om die hulp vraagt.
Als ik eerlijk ben, heb ik best een paar pittige weken achter de rug. Waarin ik me echt niet elke dag goed heb gevoeld. Maar het proces van beter worden begon pas toen ik eerlijk ging zijn over wat me dwars zat.
Dus ik wil je uitdagen. En daarvoor ga ik de Bijbel iets herschrijven. ‘Wees niet altijd sterk, maar wel altijd moedig’. Natuurlijk kost het je iets om eerlijk te zijn. Zeker als er heftige dingen spelen. Maar in Hem zijn we sterk, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken.
Wat een geweldig verschil zal dit gaan maken, als we in het komende jaar eerlijk zijn naar elkaar. Niet alleen in hoe het gaat, maar in elk aspect van ons samen zijn.

Ik geloof dat er kracht zit in eerlijkheid!
Ik geloof dat er kracht zit in transparantie!
Ik geloof dat je een zegen kan zijn voor iemand, gewoon als je eerlijk bent!
Ik geloof dat je een voorbeeld zal zijn voor iedereen om je heen!
Ik geloof dat eerlijkheid de eerste stap is naar volledig herstel!
Ik geloof dat het doorbraken zal opleveren die je niet had kunnen dromen!
Ik geloof in jou, dat jij het kan!
Be blessed!