Koninklijke Communicatie, hoe communiceer binnen Gods Principes? 

In elke relatie – of het nu gaat om de gemeente, familie, vrienden of werk – ontstaan er soms misverstanden, conflicten of situaties waarin correctie nodig is. De Bijbel biedt heldere en praktische richtlijnen voor hoe we hiermee om moeten gaan op een manier die eer geeft aan God, de ander opbouwt en de vrede bewaart.

Spreek met en niet over iemand!

Een van de bekendste teksten hierover is Matteüs 18:15-17, waarin Jezus ons leert hoe we op een directe, liefdevolle en stapsgewijze manier conflicten kunnen oplossen. Dit proces is gericht op verzoening, herstel en het winnen van onze broeder of zuster. Maar deze tekst staat niet op zichzelf. Door de hele Bijbel heen vinden we principes die ons helpen om oprecht, liefdevol en zachtmoedig te communiceren.
Door deze principes toe te passen, bouwen we aan relaties die sterk en gezond zijn, en wordt het Lichaam van Christus een plek van liefde, waarheid en genade. Een voorbeeld voor deze wereld. Hieronder deze principes kort uitgewerkt.

“Maar als uw broeder tegen u zondigt, ga heen en bestraf hem tussen u en hem alleen. Als hij naar u luistert, hebt u uw broeder gewonnen. Maar als hij niet luistert, neem er dan nog één of twee met u mee, opdat in de mond van twee of drie getuigen elk woord zal bestaan. Als hij naar hen niet luistert, zeg het dan tegen de gemeente. En als hij ook naar de gemeente niet luistert, laat hij dan voor u zijn als de heiden en de tollenaar.” Matteüs 18:15-17 (HSV)

Kernprincipes uit Matteüs 18:15-17 geven al een heel belangrijke richtlijn voor de stappen in gezonde en krachtige communicatie:

1. Ga direct naar de persoon toe: Spreek het probleem eerst persoonlijk en onder vier ogen uit. Dit voorkomt onnodige roddel en escalatie.
2. Schakel anderen in als het nodig is: Als het conflict niet opgelost wordt, neem dan anderen mee om te bemiddelen.
3. Leg het voor aan de gemeente: Als de situatie niet opgelost wordt, betrek de bredere gemeente om tot verzoening te komen.
4. Wees geduldig en zoek verzoening: Het doel is altijd het winnen van je broeder of zuster, niet het veroordelen.

Dit proces laat een Bijbelse manier zien van eerlijk communiceren, vergeven en relaties herstellen met respect en liefde.

Nog meer Bijbels richtlijnen m.b.t. communicatie.

Uiteraard kent de Bijbel nog veel meer omlijsting dan alle bovenstaande basis. Alle principes die voor God zo belangrijk zijn. Alles wat we ook terug zien in het karakter van God zelf, zoals we dat bijvoorbeeld zien in de Vrucht van de Geest. Hieronder nog een aantal essentiële principes om een goede, effectieve en liefdevolle communicatie te waarborgen.

Spreek de waarheid in liefde
Efeze 4:15 (HSV)
“Maar terwijl wij de waarheid spreken in liefde, in alles toe zouden groeien naar Hem Die het Hoofd is, namelijk Christus.”

  • We spreken eerlijk en oprecht, maar altijd met liefde en respect. Waarheid zonder liefde kan hard zijn, liefde zonder waarheid kan misleidend zijn.

 

Wees zachtmoedig en vriendelijk
“Laat uw woord altijd aangenaam zijn, met zout besprenkeld, opdat u weet hoe u iedereen moet antwoorden. Kolossenzen 4:6 (HSV)”

“Broeders, als iemand onverhoeds tot een overtreding komt, moet u, die geestelijk bent, zo iemand weer terechtbrengen met een geest van zachtmoedigheid. En zie op uzelf, opdat ook u niet in verzoeking komt. Galaten 6:1 (HSV)”

  • Communicatie moet mild en zorgvuldig zijn, gericht op opbouw en vrede, en altijd wijs.

Wees snel om te luisteren en langzaam om te spreken
“Daarom, mijn geliefde broeders, ieder mens moet haastig zijn om te luisteren, langzaam om te spreken, langzaam om toornig te worden. Jakobus 1:19 (HSV)”

  • Luisteren is essentieel. Neem de tijd om anderen te begrijpen voordat je antwoordt.

Vermijd roddel en slechte praat

“Laat er geen vuile taal uit uw mond komen, maar wel iets goeds, dat nuttig is tot opbouw, opdat het genade geeft aan hen die het horen. Efeze 4:29 (HSV)”

  • Woorden hebben kracht. We moeten vermijden om te roddelen, schelden of negatieve opmerkingen te maken.

Spreek opbouwend en bemoedigend
“Daarom, bemoedig elkaar en bouw de een op, zoals u trouwens al doet.” 1 Tessalonicenzen 5:11 (HSV)

  • Woorden moeten anderen opbouwen en niet afbreken. Bemoediging versterkt relaties en geeft hoop.

Gebruik geen leugens of bedrog
“Valse lippen zijn voor de HEERE een gruwel, maar wie betrouwbaar handelen, zijn Hem welgevallig.” Spreuken 12:22 (HSV)

“Broeders, als iemand onder u van de waarheid is afgedwaald en iemand doet hem terugkeren, laat hij weten dat hij die een zondaar van de dwaling van zijn weg terugbrengt, een ziel van de dood zal redden en een menigte van zonden zal bedekken.” Jakobus 5:19-20 (HSV)

  • God houdt van eerlijkheid. Leugens en halve waarheden brengen schade in relaties.

Vermijd onnodige conflicten
“Een zacht antwoord keert woede af, maar een krenkend woord wekt toorn op.” Spreuken 15:1 (HSV)

  • Kalme, zachte woorden kunnen conflicten voorkomen of verminderen.

Vergeef en wees geduldig
“Verdraag elkaar en vergeef de een ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen.” Kolossenzen 3:13 (HSV)

  • Vergevingsgezindheid en geduld zijn cruciaal om relaties gezond te houden.

Toets je woorden voordat je spreekt
“HEERE, zet een wacht voor mijn mond, behoed de deur van mijn lippen.” Psalm 141:3 (HSV)

  • Vraag God om je woorden te bewaken. Niet alles wat gedacht wordt, hoeft gezegd te worden.

Communiceer altijd met liefde als drijfveer
“Laat alles bij u in liefde gebeuren.” 1 Korinthe 16:14 (HSV)

  • Alles wat we zeggen moet doordrenkt zijn van liefde, zoals Christus ons liefheeft.

De kracht en verantwoordelijkheid van onze communicatie.

De Bijbel leert ons dat woorden kracht hebben – ze kunnen leven brengen of vernietigen, zegenen of vervloeken. In Spreuken 18:21 staat: “Dood en leven zijn in de macht van de tong, wie hem liefheeft, zal de vrucht ervan eten.” Dit onderstreept hoe groot de verantwoordelijkheid is die we dragen in elke vorm van communicatie.

Wanneer we over iemand spreken, moeten we ons bewust zijn van de geestelijke realiteit. Onbedoeld kunnen woorden die negatief of zonder liefde zijn, een vloek vrijzetten in de geestelijke wereld. Dit kan schade aanrichten, zowel bij de ander als in onze eigen ziel en geest.

Wanneer we met iemand spreken, openen we daarentegen de deur naar zegen. Gesprekken bieden ruimte voor begrip, verzoening en groei. Ze kunnen leiden tot bekering, omdat waarheid in liefde vaak harten raakt. Ook ontstaat er inzicht, simpelweg doordat we luisteren naar de context en het perspectief van de ander. Echte, oprechte communicatie bouwt relaties op en brengt Gods vrede.

En waar we fouten maken, is de grootste kracht om niet vast te komen zitten in een onderliggend schuldgevoel, of angst of schaamte want dan heeft de vijand uiteindelijk nog meer ingang. Er is altijd een weg van berouw, belijden en bekering als we kwaad hebben gesproeken over anderen. Die weg heeft een enorme kracht en maakt elke verbinding door Gods Genade krachtiger.

Laten we daarom bewust kiezen om met onze woorden zegen vrij te zetten, altijd gericht op waarheid, liefde en verzoening. Zoals Jezus ons leerde, is het doel niet om te veroordelen, maar om te herstellen, te verbinden en op te bouwen. Want in elke communicatie schuilt de mogelijkheid om Gods licht en liefde te laten zien.

“Laat uw woord altijd aangenaam zijn, met zout besprenkeld, opdat u weet hoe u iedereen moet antwoorden.”
– Kolossenzen 4:6