De wet als spiegel?

Een van de opmerkingen die ik kreeg toen ik uit een traditionele kerk ging was: weet je wat ik nu zo jammer vindt: ‘de wet wordt er niet meer voorgelezen’.
In die tijd liet ik die opmerking voor wat het was. Ik was nog niet in staat te benoemen hoe bevrijdend ik het ervaarde.
Nu een jaar of 4 later zit ik lekker in de zon met een kopje koffie en de Galatenbrief onder mn neus. Ineens kwam de opmerking van vroeger in mijn gedachten en ik voelde het beklemmende gevoel. Het gevoel van falen, het gevoel van mislukken, want ik had het ook die week niet gered. Ik werd er zo lauw van. Een gevaar van je spiegelen aan de wet is dat angst en minderwaardigheid grip op je krijgen. Schaamte en schuld wat je met je mee gaat dragen. Je kan immers niet voldoen aan de standaard die God geeft, maar die alleen zijn eigen zoon kan dragen.
De honger die ik had heeft me gered. Honger naar waarheid, naar antwoorden, naar bevestiging.
Galaten is heel helder. Wat ben ik blij dat de bedekkingen van de wet van mij af is en dat ik begrijp en ontvang wat ik lees. Jezus heeft de wet volkomen gehouden omdat Hij al lang wist dat het voor ons onmogelijk zou worden. Jezus werd vervloekt en aan een kruis geslagen om toegang te bewerken tot de Vader (Galaten 3).
Terug naar de spiegel. Als je de spiegel van de wet wordt voorgehouden, dank Jezus dat Hij droeg wat jou nooit gaat lukken.
Nodig Hem uit: God de Heilige Geest die onder het Nieuwe Verbond jou wil spiegelen. In liefde, in vrede, in blijdschap, in vriendschap. Met Hem zal je veranderen en meer op Jezus gaan lijken als ooit te voren. Durf te kijken in Zijn ogen die vol zijn van liefde, bewogenheid, ontferming, geduld, bevestiging.

Wil jij leren hoe je God anders kunt zien? Kom morgen ook naar onze God is Goed dag!

Aanmelden God is Goed dag