Wat is een cultuur van eer?

We horen het vaak: “We willen een cultuur van eer bouwen.” Maar wat betekent dat nou echt? Is het simpelweg aardig zijn tegen elkaar? Complimentjes geven? Of gaat het veel dieper dan dat? Ik geloof dat een cultuur van eer geen optioneel extraatje is, maar een fundamenteel principe van het Koninkrijk van God. Leven vanuit Gods perspectief Een sleutel tot transformatie, groei en diepe verbinding met elkaar en met Hem.

Wat is eer eigenlijk?

Eer betekent in de kern: iemand de waarde geven die God aan die persoon heeft gegeven. Het is niet gebaseerd op prestaties of verdiensten, maar op Gods waarheid. We eren niet omdat iemand het ‘verdiend heeft’, maar omdat wij kiezen om mensen te zien zoals God ze ziet. Eer draait om identiteit, niet om gedrag. Dit betekent dat je iemand kunt eren, zelfs als je het niet met hem of haar eens bent. Dat is krachtig!

In Romeinen 12:10 staat: “Heb elkaar hartelijk lief met broederlijke liefde. Ga elkaar voor in eerbetoon.” Dat betekent dus dat eer niet een eenmalige actie is, maar een houding, een levensstijl. We gaan elkaar voor in het geven van eer!

Eer in het Koninkrijk

Jezus leefde een leven van eer. Hij eerde Zijn Vader door alleen te doen wat Hij Hem zag doen. Hij eerde mensen door hun ware identiteit te bevestigen, zelfs als de samenleving hen had afgeschreven. Denk aan de Samaritaanse vrouw bij de put (Johannes 4). Waar anderen haar zagen als een zondares, zag Jezus haar als een potentiele aanbidder en een potentiele boodschapper van het evangelie. Dit veranderde haar leven én dat van haar stad!

Een cultuur van eer bouwt mensen op. Het spreekt potentie aan in plaats van tekortkomingen te benadrukken. Het zet vaders en moeders in hun kracht om een nieuwe generatie te laten opstaan. Het brengt een atmosfeer van vrijheid en vertrouwen, waarin mensen durven te groeien zonder angst voor afwijzing of mislukking.

Hoe bouwen we een cultuur van eer?

Een cultuur van eer ontstaat niet vanzelf; het is een bewuste keuze. Hier zijn een paar sleutels:
1. Zie mensen zoals God hen ziet
Kijk niet naar iemands fouten, maar naar zijn of haar bestemming in Christus. Profeteer leven in plaats van oordeel.
2. Wees nederig en leerbaar
Eer betekent ook dat we erkennen dat we niet alles weten en dat we willen leren van anderen. Niemand is te groot om te ontvangen en niemand is te klein om te geven.
3. Wees vrijgevig in woorden en daden
Spreek leven, bemoediging en bevestiging. Geef erkenning en dankbaarheid, ook als iets ‘normaal’ lijkt.
4. Eer leiderschap, maar ook elkaar
Eer betekent niet alleen dat we leiders respecteren, maar ook dat leiders hun mensen eren. Jezus waste de voeten van Zijn discipelen – dat is eer in actie!
5. Eer zelfs in conflict
Hoe we omgaan met meningsverschillen laat zien of we echt een cultuur van eer hebben. Spreken we negatief over anderen of kiezen we ervoor om met respect en liefde te reageren?

De vrucht van een cultuur van eer

Een cultuur van eer brengt een hemelse atmosfeer. Waar eer is, is Gods aanwezigheid. Waar eer is, is vrijheid. Waar eer is, is groei.
Eer opent deuren die anders gesloten blijven. Het trekt genade aan. Jezus kon in Zijn eigen stad weinig wonderen doen, omdat er geen eer was (Mattheüs 13:57-58). Dit laat zien hoe krachtig eer is – of juist het gebrek eraan!

Wil jij een omgeving waarin mensen opbloeien, waar de Heilige Geest krachtig kan bewegen en waar relaties sterk en gezond zijn? Begin dan met eer. Het is de cultuur van de hemel, en wij mogen die hier op aarde zichtbaar maken.

Laten we bouwen aan een cultuur van eer. Niet omdat mensen het verdienen, maar omdat het de manier is waarop God Zijn Koninkrijk bouwt. En als Hij dat doet, waarom zouden wij dan iets anders kiezen?

Contact