Leef de Bijbel!

Niets zo lekker als een boek of een film met een happy end. De slechterik verliest en de hoofdpersoon wint. Natuurlijk daarna nog wel even napraten hoe spannend het was, dat het er even op leek dat de slechterik zou winnen. Zeker als de spanning toeneemt dan is het wegleggen van een goed boek bijna onmogelijk.

Soms denk ik wel eens; wat als de bijbel in twee delen had gekomen? Dat Mozes nét voor de zee zou stoppen, dat Jozef nét de droom had uitgelegd van Potifar of nét als de steen de slinger verlaat stopt het verhaal van David. Of het beeld van de walvis die in één slok Jona opeet. Neeeee, ik zou niet kunnen wachten op het volgende deel. Hoe zou het eindigen? We zouden er dagen over na blijven praten.

En dan is het eindelijk zover. Het langverwachte laatste deel van het verhaal. Een zee die opensplijt, wie had dat kunnen bedenken?! Jozef als onderkoning, die zijn broers niet in het gevang gooit maar vergeeft. Nee dat kan niet. Goliath die met veel geluid en beeldeffecten op de grond neerstort. En of het nog niet genoeg is leeft Jona nog. Nou, die luistert voortaan de eerste keer wel als er wat gevraagd wordt!

Kun jij je nog verwonderen over de verhalen in de Bijbel? Of mis je de geluid- en beeldeffecten? Al die wonderen die Jezus deed, read it, know it, volgende verhaal. Gelukkig heb ik dan goed nieuws. De verhalen van toen kun je nu live meemaken.

Kijk maar eens naar jouw eigen leven. Ben jij op het punt gekomen dat er geen uitweg meer lijkt te zijn? Heb geloof als Mozes. Zit jij gevangen en kom je niet verder? Blijf je als Jozef richten op God. Zijn er reuzen in je leven die je aanvallen? Strijd met het vertrouwen van David. Zelfs als je eigenwijs bent geweest en Gods stem hebt genegeerd, wees gerust. God brengt je weer op het goede pad.

Misschien heb je verhalen in de Bijbel te vaak gelezen om er nog verwonderd over te zijn. Misschien is de spanning eraf omdat het einde al bekend is. De slechterik heeft verloren en de hoofdpersoon leeft in overwinning. Maar wat als je je eigen leven zo gaat zien als de Bijbelverhalen die je leest. Misschien kun je je dan opnieuw verwonderen over al die personen die je voor zijn gegaan, de weg voor je hebben gelopen en de strijd hebben gestreden. Het proberen waard!

Spoiler alert: God heeft je geluk voor ogen, hij zal je een hoopvolle toekomst geven.