“Te goed om waar te zijn”

De nieuwste iPhone gratis verkrijgbaar! Een aannemer die jouw klus voor de helft van de prijs doet! Een shake waarmee je zonder moeite snel kilo’s verliest! Het zijn situaties die te mooi lijken om waar te zijn. Vaak genoeg hebben we ook meegemaakt dat er een addertje onder het gras zat bij die aanbieding en dat die goedkope aannemer maar half werk leverde. En om af te vallen moet je toch echt gezond eten en flink sporten. We zijn gevormd door dit soort ervaringen en worden voorzichtig. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is dat ook vaak zo.

Herken je die gedachte? Ik in ieder geval wel. Ook als christen maak je dit soort situaties mee en wordt je denken hierdoor gevormd. Vrij normaal eigenlijk want hiermee bescherm je jezelf tegen gevaren en teleurstellingen, maar tegelijk zit hier ook een gevaar in.
Als ik denk aan de liefde en goedheid van God dan merk ik dat ik God nog vaak door mijn te-mooi-om-waar-te-zijn-bril zie. Om Gods zegen te ontvangen heb ik het idee dat ik geen fouten mag maken. Om door God gebruikt te worden heb ik het idee dat ik nooit meer boos mag worden. Dat God mij zijn liefde wil geven, voor mij en mijn gezin wil voorzien, dat Hij door mij heen wil werken om anderen tot zegen te zijn, dat ik speciaal ben, het lijkt te mooi om waar te zijn.

Romeinen 8 noemt dit het vleselijke denken (d.w.z. dat je denkt vanuit jouw menselijke verstand en ervaring), maar wat God voor ons in petto heeft, is dat we net zo gaan denken als de Geest van God. Het is de Heilige Geest die continu ons denken vernieuwt; Hij vertelt mij hoe het echt zit. Hij helpt mij de te-mooi-om-waar-te-zijn-bril af te zetten.

Het is net als de verloren zoon die op zijn dieptepunt terug naar thuis verlangde, maar dacht dat zijn vader hem niet meer zou ontvangen. Of zijn broer die geen idee had dat hij mocht genieten van alles wat zijn vader had. Zij liepen ook met die bril op. Wij denken nog vaak als die zoons, we weten niet half hoe goed onze Vader is. Het is tijd dat we onze bril afzetten en God gaan zien voor wie Hij is: een goede Vader, liefdevol, trouw, rechtvaardig.

Als ik nu Gods liefde voel, Zijn zegen ervaar en Zijn plannen voor mij ontdek, dan denk ik: “Het lijkt te goed om waar te zijn…het moet wel God zijn!”

Hoe groot is de liefde die de Vader ons gegeven heeft: dat wij kinderen van God worden genoemd.
(1 Johannes 3:1a, HSV)