Aanstaande zondag bent u welkom in ons theater!

Tsjonge die viel maandag even rauw op ons dak. Een kerk in Staphorst, en de rest van de kerken Nederland, houd zich helemaal keurig, trouw, netjes en precies aan de regels. Schrijft coronaprotocollen met een inhoud groter dan het boek Klaagliederen. Met een lijst voorzorgsmaatregelen waarmee je besmetting voorkomt. Veel beter ga je het niet tegenkomen in kerkelijk Nederland. Ik was diep onder de indruk.

Tot het moment de gekte van de (zon)dag de publieke opinie lijkt te domineren of beter nog te demoniseren. Een dag lang smult de pers van de aandacht en trilt van pure opwinding. Meedansend op en over de golven van haat die over social media heenzwiepen. En nergens staat er een politicus op die de gemoederen kalmeert, nergens is er een medium die een tegengeluid durft te laten horen.

En dan is het maandagmorgen vroeg en komt de overheid weer instant met wat maatregelen. Nog maar 30 mensen in de zaal en niet meer zingen. En ik zeg je eerlijk, dat is best wel balen. Elke zondag zitten de samenkomsten vol en we moeten nu al mensen teleurstellen. Elke zondag zien we ook hoe in de samenkomsten een enorme golf van heling, genezing en troost vanuit de hemel levens verandert. En dan zitten we weer. Soort van terug bij af. Het is niet anders. Stoppen doen we natuurlijk niet. Maar we willen ons wel aan de regels houden. Dan gaan we maar weer naar 30 maximaal en meerdere diensten en dan nog een livestream voor de rest. Even snel overleggen in het bestuur. Hoe gaan we ermee om? Ondertussen overleggen met de verhuurder, een theater wat wij huren, want wat willen zij?

En daar komt de verrassing. Ondanks al het vergelijk en geschreeuw op social media, blijken theaters een uitzondering te hebben. Er hoeft helemaal niets te veranderen. Nou ja, in het ergste geval noemen we de samenkomst voortaan een voorstelling. En dan stellen we je voor aan elkaar, maar boven alles aan Jezus. Bijzonder toch. Kerken zijn nu teruggeschroefd naar maximaal 30, maar theaters hebben bijna allemaal een uitzondering. Mits we ons netjes aan de regels van het RIVM houden en dat doen we uiteraard zo goed mogelijk.

Dus… Welkom in ons theater. Iedere zondag! En het is mooier dan theater. Want er zijn geen acteurs, maar echte personages. We hebben een voorstelling, die echter is dan het leven zelf. Die dieper in je hart komt, dan wat je ooit eerder heb ervaren. En die zelfs onze fysieke dood overstijgt. Er is muziek, spoken word en zelfs drinken we elke zondag met elkaar wat druivensap of wijn en eten daarbij een stukje brood. Niet zomaar brood en wijn, maar als een toepassing van de voorstelling, een symbolische daad waarmee we het verhaal ons ook echt eigen maken en accepteren.

Aantrekkelijk toch? Je bent welkom! Vanaf 10.15 staat de koffie klaar.

Wel even registreren als u wilt komen. Want we houden ons wel aan de richtlijnen van het RIVM. https://www.eventbrite.nl/e/117879160743/

Blessings,

Albert van der Heide