VRIENDSCHAP VANUIT HET HART.

(Vriendschap met de Heilige Geest deel 3)

In de vorige blog lazen we dat je in een vriendschap keuzes maakt waarbij je aan elkaars wensen denkt en niet als een einzelgänger te werk gaat. Zo kies je er soms voor iets niet te doen omdat je de vriendschap belangrijker vindt. Dit principe wordt maar al te vaak geïnterpreteerd als dat je als christen aan allerlei regels moet houden en een heleboel niet mag.

Als jij merkt dat jij zelf vaak ook nog zo denkt, heb je de Heilige Geest nog niet helemaal leren kennen. Laat het me verder uitleggen. Als je een vriendschap ontwikkelt dan verlies je niet jouw eigen, unieke persoonlijkheid, maar je wordt wel mede gevormd door degene met wie jij omgaat. Je krijgt soms interesses in dingen die de ander bezighouden en tegelijk kunnen er ook interesses zijn die minder worden.

Ik had dit zelf vorig jaar met voetbal. Ik houd van voetbal, heb zelf veel gevoetbald en kijk ook graag voetbal. Zo miste ik vorig seizoen nagenoeg geen enkele wedstrijd van mijn favoriete club. En als we visite kregen dan keek ik of ik dat buiten de wedstrijden om kon plannen. Tegelijkertijd was ik steeds meer bezig met de Heilige Geest en zo groeiden andere verlangens in mijn leven tot ik op een avond merkte dat de voetbalwedstrijd al begonnen was, maar ik meer zin had om mijn Bijbel te blijven lezen.

Kun je dan geen voetbal kijken èn de Heilige Geest in je leven als vriend hebben? Jazeker wel, dat kan absoluut en ik kijk ook nog steeds wel eens een wedstrijd en geniet daarvan. Er zijn volop dingen waar je samen met de Heilige Geest van kunt genieten. Waar het om gaat is het principe van verlangen en prioriteit. Charles Spurgeon, een Engelse predikant uit de 19e eeuw, zei het als volgt: “Waar een mens op vertrouwt, wat zijn gedachten beheerst, wat zijn liefde krijgt, wat hem het meeste vreugde geeft, dat is zijn god.” Waar is jouw hart vol van?

Heilige Geest, vul mijn hart. Maak dat Uw verlangens ook mijn verlangens worden. Ik wil geen saai leven, maar elke dag beleven als een vreugdevol avontuur met U. Help mij te geloven dat U wilt weten wat ik wil, zodat ik niet een slaafse volgeling wordt maar met mijn hele hart van U houd en met U leef. Amen.

Meer blogs uit deze serie.