Bizar! Of toch niet?

“Bizar!” “Ongelofelijk!”
“Hoe zijn mensen tot deze dingen in staat?”

Een greep uit de ontstelde reacties van collega’s, vrienden of familieleden op het moment dat we (voor de zoveelste keer) geconfronteerd worden met aangrijpend nieuws wat vaak bij ons binnenkomt via nieuwsapp of tv.

Neem alleen vorige week : in New York rijdt een man in een pick-truck op onschuldige voetgangers in. Gevolg: 8 doden en tientallen gewonden! Afgelopen weekend schiet iemand in het wilde weg rond in een kerkgebouw tijdens een samenkomst. Terwijl we nog niet eens een beetje bekomen waren van de overweldigende stroom nieuwsberichten over de duizenden mannen en vrouwen die seksueel misbruikt zijn en dit massaal deelden via #metoo.

Soms lijkt er geen einde aan te komen. De gebeurtenissen volgen zich in steeds sneller tempo op : oorlogen, (natuur) rampen, aanslagen, misbruik, moord en corruptie… Een gemiddelde 8-uur uitzending van het journaal staat er bol van.

Bizar! Of toch niet?
Ik pak mijn bijbel en lees Mattheus 24 : volken zullen tegen elkaar opstaan, hongersnoden, aardbevingen, velen zullen elkaar overleveren en elkaar haten, wetsverachting neemt toe en de liefde zal verkillen.
Verbaasd het ons echt nog steeds dat deze dingen in de wereld gebeuren?
Een wereld waarin we met Halloween de dood ‘vieren’ en onze kinderen blootstellen aan de meest gruwelijke zaken.
Een wereld waarin massaal een spel als GTA gespeeld wordt, waarin het heel ‘leuk’ is om onschuldige burgers met een pick-up truck van de weg te rijden.
Een wereld waarin vrouwen zijn verworden tot lustobjecten. Elke man moet op elk moment van de dag (letterlijk) aan zijn trekken kunnen komen. Zelfs als we dat misschien niet willen, worden we er via allerlei kanalen dagelijks aan herinnert. Seksueel getinte foto’s of video’s worden massaal gedeeld in whatsapp groepen. Seks dating sites als second love worden al heel normaal gevonden. Jongelui ‘tinderen’ er op los…
Verbaasd het ons nog steeds?

Misschien vraag je je af… Waarom deze toon?
Laat ik voorop stellen dat ik helemaal niks af wil doen aan de pijn en het verdriet van de mensen die slachtoffer zijn van oorlogen, rampen, moorden en misbruik in welke vorm dan ook. De pijn van de wonden die geslagen zijn, moet soms bijna ondragelijk zijn.

Maar ik wil ergens naar toe met deze blog.
In 1 Tes. 4 staat dat wij niet hoeven te leven niet als de mensen die zonder hoop zijn!
Al langere tijd word ik bepaald bij deze tekst:
Hij (Jezus) heeft de overheden en machten ontwapend en openlijk tentoongesteld en zo over hen gezegevierd (Kol 2).
Deze tekst geeft mij echt een overwinningsgevoel!
Jezus heeft de duivel zo machteloos gemaakt, dat al zijn werken openlijk tentoongesteld zijn!
Hij kan dus niks stiekem of in het verborgene doen. Ook al lijkt dat misschien soms wel zo.
Door de Heilige Geest zijn wij als christenen in staat om AL zijn werken openbaar te maken. Als echte strategen zijn wij in staat om zijn werken te slopen. Het is als een leger wat alle aanvalsplannen en strategieën van de vijand in zijn bezit krijgt. Wij hoeven ons dus niet neer te laten drukken door wat er in de wereld gebeurt en dagelijks op ons af komt. Ons strijdplan ligt al lang klaar!

Leger van God, sta op!
Maak je klaar voor de strijd.

Heiligt u en weest heilig (Lev. 20) en in (1 Tes. 4:3) Want dit is de wil van God: uw heiliging, dat u uzelf onthoudt van de ontucht.

Wake up!
We hebben niet te strijden tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden en machten van deze wereld (Ef 6).
Breek met zonden, banden en lasten die het onmogelijk maken om te vechten.
De strijd is serieus. Maar de uitkomst staat vast!

Be prepared.
Er is een leger nodig.
Maak je klaar om die reuzen te vellen.

Krijg jij er al zin in?