De aanbiddingsleider in jou

Als Christen heb je soms de meeste aparte uitspraken. Wat dacht je bijvoorbeeld van: laten we opstaan en God groot maken. Ik moet zelf altijd lachen als ik dit hoor. God groot maken, wat is de overtreffende trap van almachtig eigenlijk?

Een andere leuke uitspraak is de naam “aanbiddingsleider” voor degene met de microfoon in zijn hand. Want als hij/zij mijn aanbidding leidt, wat doe ik dan in de tussentijd? Hoe afhankelijk ben jij van de muziek in je gemeente? Hoe afhankelijk ben jij van de nummers die er worden gespeeld?

Ik heb lange tijd weinig met aanbidding gehad. Zeker toen ik nog niet lang geloofde moest ik het vooral hebben van de nummers die ik reeds kende. Aangezien toen 90% van de nummers voor mij nog volledig onbekend waren werd mijn aanbidding beperkt tot dat ene nummer. Je kent het wel. Je bent op weg naar de kerk en je denkt; ik hoop dat ze dat ene nummer spelen. Of, ik hoop dat de aanbidding goed is.

Aanbidden is niet een gevoel waar je op wacht, het is een keuze. De keuze om te zingen, een keuze om te dansen, een keuze om je uit te strekken naar je Vader en te zeggen; Hier ben ik. Dit wil ik doen voor U als dank voor alles wat U voor mij doet. Het is een uiting van je liefde naar God.

Aanbidden is niet afhankelijk van hoe je dag of week is geweest. Aanbidding maakt je juist los van je omstandigheden. Het brengt je op een niveau waar je omstandigheden er zelfs niet meer toe  doen. Het is een moment tussen jou en God.

Mag ik dan geen favoriet aanbiddingsnummer hebben? Jazeker wel. Mijn favoriete nummer heb ik bij elkaar opgeteld twee keer in een kerk gehoord sinds ik in 2007 tot geloof ben gekomen. Wat als ik daar afhankelijk van was geweest?

God kent je pijn, hij weet wat je meemaakt, hij kent je verdriet. Hij vraagt niet van jou om over je grenzen te gaan. Maar op het moment dat jij er voor kiest om met een omgekeerde geest hierop te reageren, is genezing jouw deel. Op het moment dat jij er voor kiest om je hart te geven, is vernieuwde kracht jouw deel.

De aanbiddingsleider, dat ben je zelf. Jij leidt je aanbidding. Geen zanger, geen gitaar, geen piano. Aanbidding is tussen jou en je Vader. Jij bepaalt in hoeverre jij je wilt geven aan God in het lied dat je zingt.