Geen woorden maar daden!

Een van mijn zoontjes had pas een geweldige mop. Hij zei: “pappa, hoe kan je 100% zeker zien of een auto een oldtimer is?” Ik noemde een paar dingen op die mij wel plausibel leken, maar het juiste antwoord was… “Als er een sticker achterop zit met Feyenoord is Kampioen”

Een zure grap natuurlijk. Feyenoord, de club uit Rotterdam is al zo lang geen kampioen meer geweest. Alhoewel ik eigenlijk niet veel meer heb met de voetbalreligie met hun dweperige clubs, tempels, aanbiddingsliederen en religieuze emoties vind ik, als geboren Rotterdam, de slogan “geen woorden maar daden” wel erg mooi.

Grappig eigenlijk, bedenk ik me nu, dat als je de mop van mijn zoontje nog even op je in laat werken dat juist haaks staat op het motto. Want daden die er echt toe doen, die resultaat geven, zijn er dan toch al jaren niet meer geweest. Toch blijven mensen trouw en hebben ze elke seizoen weer hoop op betere tijden.

Wat dat betreft zijn voetbal en christendom aardig vergelijkbare religies. Ook veel christenen hopen alsmaar op een doorbreken van herleving en vernieuwing die hen relevant en aantrekkelijk maakt. Maar ook bij christenen blijft het vaak beperkt tot dromen, hoop en vooral veel woorden.

Geen woorden maar daden. Deze gedachte komt rechtstreeks uit de Bijbel; ‘En weest daders des woords en niet alleen hoorders: dan zoudt gij uzelf misleiden.’ (Jakobus‬ ‭1:22‬) of ergens anders ‘Hij (Jezus) antwoordde echter en zeide tot hen: Mijn moeder en mijn broeders zijn dezen, die het woord Gods horen en doen.’‭‭ (Lucas‬ ‭8:21‬)

Jezus zet hier Zijn moeder en Zijn broers die Hem willen ontmoeten in een hemels perspectief. Geen woorden, maar daden. Niet het feit dat je ZEGT dat je Mijn moeder of broer bent, maar wat je DOET laat zien dat je Mij kent. Weer ergens anders zegt Jezus dat je de boom aan zijn vruchten kan herkennen, een goede boom draagt goede vruchten.

Wow, shocking… Dus als dat wat je ZEGT niet in overeenstemming is met wat je DOET, dan heeft het dus weinig zin!? Inderdaad! Als je zegt dat je christen bent, maar je laat het niet zien in heling, genezing, bevrijding en kracht… Als je zegt dat je Jezus kent, maar je staat niet bij anderen bekend vanwege je liefde… Dan rij je eigenlijk in een oldtimer. Een mooie oude auto, die je zachtjes naar de hemel brengt op grond van wat je gelooft, maar die nooit meer een race zal winnen, nooit meer voldoende kracht zal hebben.

Vader, vergeef me mijn lusteloosheid. Vergeef mij waar ik niet gehoorzaam ben en met mijn daden niet laat zien wie U bent. Heilige Geest vul mij met Uw passie en verlangens. Ik kies ervoor een dader te worden. Jezus zichtbaar te maken in deze wereld door kracht en door liefde.
Geen woorden, maar daden.
In Jezus Naam

ps: (Ik dacht deze blog maar eens snel plaatsen, voordat Feyenoord dit jaar kampioen wordt) ?