De kracht van proclamatie!

Ik weet nog dat we vroeger aangespoord werden om Bijbelteksten te leren. Later veranderde dit in proclamaties. Woorden vanuit de Bijbel om elke dag hardop op te zeggen. Ik heb dit een tijdje braaf gedaan, maar het voelde voor mij toch altijd een beetje als een trucje om iets te verdienen..

Zeg dit op en het zal gebeuren. Als je het niet opzegt, gebeurt het niet. Ik worstelde hiermee en vroeg: “Heer moet ik er dan voor werken om die proclamatie waarheid te zien worden in mijn leven?! Het is toch Úw genade die voorziet en geneest?” Ik begon er vaak enthousiast aan als ik wilde dat er iets zou veranderen in mijn leven, maar hield het dan toch maar eventjes vol voor het weer afzwakte en ik het simpelweg vergat te doen. Totdat ik mij sinds een paar jaar in ons brein aan het verdiepen ben en de kracht van ons denken (o.a. door de geweldige boeken van Dr. Caroline Leaf). Ik verdiepte me in de wetenschap hoe je je leven kunt veranderen vanuit je denken. En ineens verklaarde de wetenschap al die Bijbelteksten. Begon ik ze te begrijpen en te ontdekken dat ze waar zijn. Ik keek er alleen verkeerd naar!

Spreuken 23:7 — For as he thinks within himself, so is he.

Romeinen 12:2 — Be inwardly transformed by the Holy Spirit through a total reformation of how you think.

De wetenschap zegt nu dus dat je denken en wat je gelooft je DNA kan veranderen. Euh ja, de Bijbel zei het allang. Ook als je kijkt naar theorieën zoals de wet van aantrekkingskracht, komt het hierop neer: wat je spreekt vormt wat je denkt, dit vormt wat je voelt en dat vormt de uitkomst/ het resultaat in je leven. Als je dus negatief spreekt en denkt, zal er als resultaat in je leven ook plat gezegd ‘crap’ uit komen. ????

Interessant als je kijkt naar Mattheüs 17:17-19 waar Jezus zegt dat een goede boom geen slechte vrucht kan voortbrengen en een slechte boom geen goede vrucht. Link dit eens naar je denken. Als wij goed denken, zal de vrucht ook goed zijn. Als wij slecht denken, zal er slechte vrucht uit voortkomen. Klinkt misschien zwart-wit, maar zie het niet vanuit schaamte of oordeel op je slechte vrucht, maar als een kans en uitnodiging. Als dit zo is, dan hebben wij enorme mogelijkheid om mee te werken aan goede vruchten in ons leven! We moeten alleen onder de loep nemen waar we ‘slechte vruchten’ in ons leven zien en of daar (beter gezegd: welke) een leugen of verkeerde gedachte aan verbonden zit.

Johannes 8:32 — De waarheid zal U vrijmaken.

Het ding is dat ons brein alleen de waarheid kan ontvangen die het gelóóft. En ook al voelt de gedachte die gelinkt is aan een slechte vrucht misschien nog zo als de waarheid, is dit misschien niet zo. Leg je gedachte eens naast wie Hij is, naast Zijn woord, Zijn beloftes en je weet snel genoeg of jouw ‘waarheid’ wel écht Zijn waarheid is… Het begint met bewustwording van wát we denken en welke overtuigingen we hebben.

Ineens begin ik ook het idee van proclamaties te begrijpen. Niet zomaar even wat stampen of opdreunen, maar jezelf (ook) op deze manier met Zijn waarheid vullen. Spreek het tot je het gelooft hoor je weleens. Dit is waarom Zijn Woord, het uitspreken en zingen van Zijn waarheid zo belangrijk is en letterlijk leven voortbrengt! Kauwen, kauwen, kauwen op Zíj́n waarheid, het herhalen en ons ermee vullen totdat het ook ónze waarheid wordt. En dit alles vanuit rust, niet vanuit streven. Een interessant wetenschappelijk feitje is dat we kunnen genezen als ons zenuwstelsel in een staat van rust, vreugde en hoop is. Juist als je het vanuit die rust samen met Hem doet en Hem uitnodigt om je gedachten en overtuigingen te vullen. Vraag Hem hoe Hij het ziet. Hoe Hij jou ziet. Of je ergens gekleurd naar kijkt.

Ik kijk uit naar de bomen vol goede vruchten die we zullen zijn als we dit gaan ontdekken! ????????????