De genezing van Harry!

In aanloop naar de genezingsdienst die we als I AM organiseren lig ik, heel ironisch gezien, een weekje ziek op bed met een flinke griep. Dus rest mij niet veel meer dan uitrusten en aansterken. Wat een positief punt is aan dit alles is dat ik deze week enorm veel tijd over. Ik heb nu weer eens tijd om serie te kijken, nieuwe muziek op te zoeken en gewoon even op adem te komen. Tijdens dat op adem komen moest ik denken aan de genezingsdienst. Ik houd van dit soort diensten. Hierin kan God zo lekker Zijn gang gaan, terwijl wij lekker toe mogen kijken waar Hij ons leidt.

Toen ik over de dienst nadacht en ik aan God vroeg wat Hij wilde doen moest ik denken aan het verhaal van die man met 4 vrienden. Je weet wel, dat verhaal waar ze letterlijk het plafond eraf halen en die gozer, op een matrasje, naar beneden werpen. Alleen mijn aandacht ging in eerste instantie helemaal niet uit naar die man die niet kon lopen. Hij is, naast Jezus dan, misschien wel hoofdrolspeler in dit verhaal. Maar ik moest denken aan die 4 vrienden. Want als je het mij vraagt zijn zij die eerste die een vorm van genezing ontvangen.

Moet je even nagaan. Je zit met je matties in de tuin te chillen. Zo’n heerlijk Israëlische wijntje in de hand, falafel erbij. Plots roept er iemand dat De Maker van hemel en aarde in het dorp is. Die 4 gasten kijken elkaar aan en denken allemaal hetzelfde. Als Jezus hier is dan moet we Harry (zo heet de man op het matras even) naar Hem toebrengen. Maar wat blijkt nu als ze daar aankomen; ze zijn niet de enige die een uitnodiging hebben gehad. Sterker nog, ze zijn nogal ‘late to the party’. Er is gewoon helemaal geen plek meer.

Hier word het interessant in het verhaal. Want hoeveel van ons waren terug gegaan naar dat wijntje en die falafel. ‘Tja, we hebben het geprobeerd. Het lukte gewoon niet.’ Maar deze 4 mannen gaan door. Het volgende stukje is zo bizar, dat het wel in de Bijbel gezet moest worden. En om dit zo goed mogelijk te verwoorden heb ik de 4 vrienden even een naam gegeven. Vaak spreekt dat meer.

Dit is wat er dan in mijn fantasie afspeelt als ik dit verhaal lees. Ze komen dus met z’n 5en aan bij het huis waar Jezus is, en het is onwijs druk.Letterlijk niemand kan er meer in. Dan opeens zegt vriend Albert tegen Dennis, Roland, Aart en natuurlijk Harry dat hij een idee heeft. Terwijl Albert zijn plan uitlegt raken de overige vrienden razend enthousiast. Ze sprinten de trap aan de zijkant van het huis op en komen aan op het dak. Aart ziet ergens een moker liggen en geeft de eerste rake klappen. Dennis en Roland schoppen voor vaderland. Voor je het weet ligt heel plafond eruit.

De mensen in het huis kijken vol verbazing, en stof in hun haar en ogen, wat er zich boven hen afspeelt.

“Toevallig” lagen er wat touwen rond het huis die de 4 vrienden aan het matras van Harry vast konden maken. En tot ieders verbazing zien de mensen in het huis iemand op een matras naar beneden geheveld worden, zo voor de voeten van Jezus. Voor mij is dit een pure vorm van genezing. Genezing gaat veel verder dan het stoppen van een bloedneus of het niet meer terug kunnen vinden van een tumor op de scan. De genezing die Jezus voor ogen had toen Hij op weg ging naar Gogoltha, was de genezing van geest, ziel en lichaam.

Daarom vind ik dit verhaal zo bijzonder. Genezing is vrij zijn van iets wat je gebonden houdt. Dat kan ziekte zijn. Maar dat kan angst zijn, verslaving, doodswens. Ook voor die genezing is Jezus de weg gegaan.

De vrienden hadden een heilige lak aan iedereen op dat moment. Ze hadden geen angst, ze twijfelde niet.  Ze waren zelfs niet bezig met wat buurvrouw Anita ervan zou zeggen. Ik weet niet een of ze er wel bij stilstonden dat ze het dak van Stefan totaal hadden gesloopt. Niets of niemand zou Albert, Dennis, Roland en Aart iets kunnen zeggen of aandoen waardoor ze zouden stoppen met waar ze mee bezig waren. Ze waren vastberaden.

Ze waren compleet vrij in hun denken.

Dat is de genezing die zoveel andere soorten genezing vrij kan zetten. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Dat lezen we als we verder gaan in dit verhaal. Als de mensen het stof uit hun ogen hebben geveegd zien ze daadwerkelijk dat Harry op een matras naar beneden hevelt wordt. Iedereen kent Harry, dus niemand hoeft te vragen wat er met hem aan de hand is.

Dan gebeurt er iets merkwaardigs. Iets wat heel veel heilige huisjes heeft doen afbreken. En nog steeds wel eens mag doen. Jezus geneest Harry. Omdat Jezus het geloof in de 4 vrienden ziet en erkent. Dus niet het geloof van Harry maakt het verschil. Maar in dit verhaal maken Albert, Dennis, Roland en Aart het verschil.

Ho! Stop! Even terugschakelen. Harry ligt, overdag, met z’n matties wijn te drinken in de tuin, op een doordeweekse dag. Hij is letterlijk lam, dus loopt zelf niet naar Jezus maar wordt gedragen. Harry is dan ook de oorzaak dat de 4 vrienden het huis van Stefan compleet aan gort slaan. Harry word naar binnen getakeld, en gaat daardoor ook nog eens voor z’n beurt. En als klap op de vuurpijl wordt Harry dan ook nog eens genezen omdat zijn vrienden geloof hadden.

Kan iemand mij vertellen wat Harry zelf heeft gedaan voor zijn genezing?

En dat is het mooie aan onze Hemelse Papa. We hoeven niets te doen, we hoeven niets te brengen. Hij geeft het ons uit liefde.

We kunnen het niet verdienen. We kunnen het niet kopen.

Het is als een soort valentijnscadeau aan ons geschonken, in de hoop dat we het ten volle uit zullen pakken. Dat mogen we samen met God doen.

Maar soms, en dit herkennen we allemaal, is het zo moeilijk. Soms het opbrengen van geloof iets wat onmogelijk lijkt. Soms heb je geen kracht om op te staan. Dan heb je soms 4 vrienden nodig die hun wijntje en falafel aan de kant zetten en er alles voor zullen doen om jou voor de voeten van Jezus te brengen.

Dat is nu juist wat we willen doen bij de genezingsdienst.

Ben jij jouw geloof verloren? Treur niet, je mag het onze lenen.

Voel je zwak of niet goed? Wij hakken het plafond eruit en brengen je daar waar je moet zijn.

Wees welkom!