Turbulentie

Een hoop geschommel en gekraak. Precies nu ik net heerlijk ontspannen een podcast zit te luisteren. Het vliegtuig wat tot dan toe zweeft op de wind lijkt ineens verandert te zijn in een heuse tractor die al hobbelent over de klei de laatste aardappels gaat rooien.

Ik kan niet naar buiten kijken op dat moment, maar de vluchtinformatie op het schermpje voor me geeft aan dat we op 11456 meter hoogte vliegen. Als hier daadwerkelijk aardappels groeien zal ik mijn denken wel heel drastisch moeten bijstellen.

Nog wat gekraak en de stem door de intercom klinkt: “Dit is uw gezagvoerder die spreekt, door verandering van wind ondervinden we de komende minuten behoorlijke turbulentie. Gaat u rustig zitten en doe uw veiligheidsgordel om.

En ineens resliseer ik me hoe profetisch dit is. Als de wind gaat waaien, als de aanwezigheid van de Heilige Geest (ruach,adem,wind) begint toe te nemen, dan beginnen dingen te schudden. Er kraakt iets, er piept iets, er gaan alarmbelletjes, je comfort komt onder druk te staan, het is spannend en het voelt onnatuurlijk.

Maar soms wisselen seizoenen, soms zijn er krachtige stromen van luchten en klimaten die op elkaar botsen. Dan kan het even stormen, even schudden en even een onbestemd gevoel geven.

Maar als je weet waar je heen vliegt, zak je beter nog eens lekker onderuit. Luister goed naar de rustgevende stem en aanwijzingen van de Gezagvoerder en weet dat Hij je zeker op je bestemming brengt.