JC de verlosser

Deze morgen moest ik denken aan twee mannen die de letters J C als hun initialen hebben gedragen op de wereld. Twee beroemdheden die beiden wisten wat het was om overwinnaar te zijn. Beiden werden ze gezien en benoemd als dé verlosser.

Beide hebben vele uitspraken gedaan die we allemaal kennen en gebruiken. “Elke nadeel heb z’n voordeel” of “Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest” of mijn persoonlijke favoriet “Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd” zijn van de J C die gisteren is overleden. De andere J C gaf ons uitspraken als “wat jij niet wil dat jouw geschiedt, doet dat ook een ander niet” of “je moet je naaste liefhebben als jezelf” of “geen zorgen voor de dag van morgen” en “zoek en je zult vinden”

En beiden zijn ze overleden. De ene gisteren, de andere ruim 2000 jaar geleden. Van de ene weet ik niet wat de laatste woorden waren voor hij stierf. Van de andere weet ik het wel omdat Hij ‘en plein public’ stierf. Zijn laatste woorden waren “het is volbracht”. Drie woorden die de kracht van de hemel op aarde brachten.

Vandaag is het Goede Vrijdag. En na 2000 jaar herdenken, meer dan 2 miljard mensen wereldwijd, dat op deze dag Jezus Christus die beroemde woorden sprak “Het is volbracht”

Ik denk niet dat Johan Cruyff deze eer ooit ten deel zal vallen. We hebben onwijs van hem genoten en hij heeft veel invloed gehad, maar de tijd zal niet worden gereset naar aanleiding van zijn dood. Bij Jezus deed de wereld dat wel. In onze tijd spreken we over een tijd voor Christus en een tijd na Christus. Wie was deze Verlosser dat hij de tijd bepaalde?

Het verschil tussen de twee verlossers is dat de ene die gisteren overleden is, een tiental jaren herdacht wordt en mogelijk een stadion zijn naam mag dragen. Die andere Verlosser ging dood, maar overwon de dood. Vanaf dat moment staat de dood 1-0 achter. En dat is pas verlossing. Hij bracht rust, vrede en vreugde in overvloed. Hij is voor mij de allerbeste!

#goedevrijdag #genietvanhetleven #JohanCruiff#JezusChristus #verlosser #elsalvador